ceramics; samples

download artikel (995 kb)

Indien u van 'buitenaf' hier kwam,
klik dan hier voor de ingang van deze site.

Last update:

Eindhovens Dagblad; 9 augustus 2001

Jonge keramiste naar Korea

Marion Arts naar eerste 'World Ceramic Exposition'

Door Verily Klaassen


Blij verrast was Marion Arts uit Valkenswaard, toen ze een paar weken geleden een brief ontving waarin haar deelname aan de eerste 'World Ceramic Expostion' in Korea bevestigd werd. Van de ruim 4200 wereldwijd ingezonden dia's koos de internationale jury een van haar bijzondere keramische schalen. En dus vertrekt ze deze week naar Korea, haar inzending achterna.

Op de vraag waarom juist haar werk geselecteerd is voor deze biënnale moet Arts het antwoord schuldig blijven. Liever laat ze haar werk voor zich spreken. Haar schalen en objecten komen onmiskenbaar uit een keramische traditie voort, maar staan mijlenver bij het oubollige pottenbakken vandaan. Uitgangspunt is voor Arts haar fascinatie voor het gegeven dat vele kleine deeltjes samen iets groots kunnen verbeelden. Een belangrijke inspiratiebron voor haar zijn bijvoorbeeld de eeuwenoude Byzantijnse mozaïeken waarin ook duidelijk te zien is dat het eindresultaat uiteindelijk uitstijgt boven de som van de delen.

Arts' werkwijze vergt eenzelfde aandacht als waarschijnlijk deze 'mozaïekleggers' ooit opgebracht moeten hebben. Met een engelengeduld rolt zij de klei in grote dunne plakken. Hierop brengt ze een subtiel patroon aan door bewerkte rubberen matjes in de klei te drukken. Vervolgens kiest ze een eenvoudige basisfiguur - bijvoorbeeld een driehoek waarmee ze de schaal langzaam opbouwt. Op een bijna wiskundige manier laat ze de afmeting van de driehoek 'meegroeien' met de schaal, waardoor deze op een organische manier vorm krijgt. Het geconcentreerd 'bouwen' aan een object heeft voor Arts soms ook iets meditatiefs; 'monnikenwerk' noemden haar docenten het.

Kijkend naar een aantal van deze schalen ligt de uitnodiging van de Koreanen aan het adres van Arts ineens wat meer voor de hand. De invloed van 'niet-Europese culturen' is sterk voelbaar. Ook verlegt Arts met haar eindeloze precisie de mogelijkheden van het materiaal 'klei'. Op een biënnale die een ontmoeting tussen Oost en West, traditioneel en eigentijds zal zijn, verdient haar werk daardoor zeker een plaatsje.

Een aantal objecten van Marion Arts zijn nog tot 28 oktober te zien bij Galerie De Bunders, Bunderdreef 2 in St. Oedenrode. Openingstijden: do. en vrij. 9.0017.00 uur. za. 13.00-18.00 uur en zo. 11.00-18.00 uur. Voor informatie over de World Ceramic Exposition, zie: www.worldceramic.or.kr.