ceramics; samples

download artikel (2.0 Mb)

Indien u van 'buitenaf' hier kwam,
klik dan hier voor de ingang van deze site.

Last update:

Valkenswaards Weekblad 9 augustus 2001

Liefde voor klei kent geen grenzen

Marion Arts toont keramiekwerk op wereldbiënnale in Korea

VALKENSWAARD - De Valkenswaardse Marion Arts pronkt met haar keramiekwerk 'Marokko II' van 10 augustus tot en met 28 oktober op de wereldbiënnale in Zuid Korea. In totaal zijn 305 werken geselecteerd uit de 4206 die door kunstenaars uit de gehele wereld werden ingestuurd.

Door Roel Verhees

Twee jaar geleden studeerde Marion Arts of als docent handvaardigheid aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. "Van mijn vierde tot mijn dertiende riep ik altijd dat ik kok wilde worden. Dat werd wel anders. Toen ik over de kunstacademie sprak, werd me de docentenopleiding handvaardigheid aangeraden. In het begin vond ik het niks door, maar na de eerste beoordeling kwam bij mij het enthousiasme. Soms werkte ik tot 's avonds laat door, don kwam ik om half twaalf 's avonds in Valkenswaard aan en was ik de volgende ochtend weer als eerste op school."

Identieke deeltjes

Marion raakte dus verknocht aan de klei. "Ja, aanvankelijk leek het me het saaiste vak van de opleiding. Gewoon wat kopjes en wat schaaltjes maken, maar ik ben erachter gekomen dat er veel meer mogelijk is."

Marion maakt autonome vormen die zijn opgebouwd uit kleine identieke deeltjes klei. Haar werk is don ook bijzonder tijdrovend, vier tot vijf dagen werken om een keramiekwerkstuk te maken is dan ook heel normaal. "Ik ben vrijwel dagelijks bezig met klei. Toen ik met een hernia plat lag heb ik de klei echt gemist. Ik heb een keer wat klei meegenomen naar bed, maar don kun je er toch niks mee."

Vorig jaar won Marion een landelijke wedstrijd '20 jaar klei, in al haar facetten'. "Dat gaf me moed, en toen ik in december in de Ceramics Review over de biënnale las heb ik gewoon de stop gewaagd. Ik zei tegen mijn moeder dat ze van de foto's dia's moest laten maken en ze don opsturen naar Korea." En Marion werd geselecteerd. "Het drong niet echt tot me door, totdat mijn vader zei dat ik door moest exposeren."

Van twee werken die ze instuurde is er één uitgekozen. In totaal stuurden 2019 kunstenaars 4206 werken in. In Korea zijn er 170 in de categorie keramiek als expressie en 135 in de categorie keramiek als gebruiksvoorwerp te aanschouwen. "Ik heb het werk (Marokko II, red.) al in mei naar Korea moeten sturen. Op school is een keer een kunstwerk kapot gegaan door het vervoer, daarom was ik nu extra voorzichtig." Uiteindelijk is het gelukt om het werk geheel ingeschuimd te transporteren. "Helaas ben ik Net in de prijzen gevallen, maar ik krijg wel een diploma en wordt steeds gefeliciteerd met mijn deelname aan de wereldbiënnale."

Exposeren

Marion die werkzaam is als docente handvaardigheid aan Scholengemeenschap Were Di locatie Stokerwei heeft de smaak te pakken. "Ik heb in Rossum geëxposeerd en nu loopt er van mij ook nog een expositie in St. Oedenrode. Ik hoop dit uit te kunnen bouwen en meer bekendheid te verkrijgen."

Ook gaan er dia's naar Australië voor een wedstrijd en waagt ze een gok op deelname aan een biënnale in Japan. Haar werken hebben niet echt speciale namen. "Ik word voornamelijk geïnspireerd door andere cultures, zoals die van bijvoorbeeld India en Marokko. Mijn werkstukken benoem ik don ook Marokko I en II of China 2001. Soms don is het zo'n rotwerk geweest en don krijgen ze een scheldnaam, maar dat weet niemand", zegt Marion verontschuldigend.

Vol spanning kijkt ze uit naar de reis naar Korea. "Tien dagen alleen op pad, wel spannend hoor."