nvk keramiek

download artikel (0.98 Mb)

Indien u van 'buitenaf' hier kwam,
klik dan hier voor de ingang van deze site.

Last update:

Tentoonstelling thema
'Aarde, een duurzaam element in onze samenleving?!'

Tekst Gerda Maas, foto's Kho Eng Tie, Amsterdam

Na de thema s WATER en LUCHT staat nu het thema AARDE centraal bij Galerie de Bunders. Een niet onbelangrijke toevoeging die de galerie hierbij als uitgangspunt geeft is: "een duurzaam element in onze samenleving ?!". Twintig kunstenaars gingen met dit thema aan de slag. Dit resulteerde in een verrassende tentoonstelling. De Bunders geeft kunstenaars namelijk de gelegenheid te reageren op een vooraf bekendgemaakt thema en de vrijheid om ter plaatse te ontwerpen en te improviseren in een schitterende omgeving.

De galerie heeft diverse expositieruimtes: een Engelse Tea Room, een Engelse turn en "the secret garden" die aandoet als een wild stuk natuurgebied met een natuurlijke poel en een boomgaard. Er bestaan plannen om de omliggende weilanden een kunst/natuurbestemming te geven. Hierdoor wordt meer recht gedaan aan de filosofie van de galerie: het vormen van een symbiose tussen kunst, rust en natuur.

Naast schilders, beeldhouwers en landart kunstenaars doen er acht keramisten mee: Marion Arts, Paula Groote, Sarah Michael, Suzanne van Doremalen, Tejo Philips, Gerda Maas, Joseph Tonnard en Connie Minnema.

Er is één keramiste met werk binnen, Marion Arts (deelneemster aan de eerste KERAMIEKBIENNALE 2001 in Korea). Zij toont werk geïnspireerd op verschillende landen van de aarde: India, Marokko en Japan. De vormen bestaan vaak uit strookjes klei die zijn opgebouwd tot architectonische objecten. De fraaie vormen hebben aardse tinten.

In de oude boomgaard, tussen het fluitekruid, staan de totemachtige gedenkstenen van Paula Groote. De vormen (levenslijnen) staan voor de pieken en dalen in een mensen-, c.q. familieleven. Deze vormen zijn op een speciale manier gemaakt, die lijkt op het draaien van hout op een draaibank. Ze zijn massief en geglazuurd in frisse kleuren. De uitstraling is zo groot dat de gedenkstenen de hele boomgaard in bezit lijken te nemen.

De sobere, strakke vormen van Suzanne van Doremalen liggen als schroeven en moeren in het gras van de aangelegde tuin met hagen en perken. "Teknotol" heet een vorm van zwartbakkende klei voorzien van een grafische decoratie in mat lila glazuur. Aan de buitenwand van de expositieruimte hangen geometrische vormen. Zijn het plattegronden van vroegere bouwwerken, magische tekens?

Het werk van Gerda Maas ligt letterlijk dichtbij de aarde. In een droge greppel ligt haar "Balanceren", vier koperen platen met daarop voetstappen afgedrukt in klei. Aan het einde van iedere "evenwichtsbalk" moeten de voeten zelf "aarden". In de poel drijven keramische rollen; als een verzonken land rijzen ze aan weerszijden weer op uit het water. De objecten die bestaan uit rollen, zijn na het elektrische stookproces gesmoord in een zaagseloven.

Tot 28 oktober: Galerie de Bunders, Bunderdreef 2, Sint Oedenrode (boskant).
openingstijden do -vr: van 9.00- 17.00 uur, za van 13.00 - 18.00 uur, zo van 11.00 - 18.00 uur.
Bereikbaar: A2 afslag 27 St Oedenrode, Best. Volg borden richting St Oedenrode, sla bij km - paal 3,3 rechtsaf het zandpad in naar de galerie.
Voor verdere informatie kunt U bellen/faxen/mailen met Joke van Dijk van Galerie de Bunders. Telefoon: 0413-490807, fax: 0413 490809. e-mail: jokevandijk@wish.net