werk
expo
Marion Arts
gastenboek
links
back home
in english
De KeramiekVitrine  

Raku - Intoductie

Door veel te experimenteren heb ik me de techniek eigen gemaakt. Om de glazuren te leren kennen heb ik eerst honderden identieke kommetjes gevormd. Dit was nodig omdat het glazuur op elke vorm weer anders reageert. Neem je namelijk een vierkante vorm, dan craqueleert het glazuur weer anders dan op een ronde vorm. Na het glazurenonderzoek ben ik me gaan verdiepen in de kleisoorten. Raku wordt oorspronkelijk gedaan met chamotteklei. Zelf ben ik erin geslaagd om te raku-stoken met gietklei. Dit houdt wel in dat de kans op breuk groter is omdat de scherf veel dichter is. Ik vind de glazuren op gegoten werk nog beter uitkomen doordat je een contrast krijgt tussen het gladde oppervlak van het werk en het grillige glazuur. Omdat gegoten werk een beetje doet denken aan de massaproductie, ben ik nu bezig met unieke vormen.

raku raku
raku raku

Deze ballen (links boven) zijn gemaakt van gietklei. Ter decoratie heb ik ze voorzien van een basisglazuur waaraan ik zilveracetaat heb toegevoegd. Omdat dit een edelmetaal is,verschijnt er gemakkelijk een zilverkleurige glans.

Dit kommetje (rechts boven) is van gietklei gemaakt en vervolgens geglazuurd met een recept op basis van 20 gram nepheline syenite en 80 gram fritte 1510. Hier heb ik 1 gram zwarte koperoxide en 0.25 gram kobaltoxide toegevoegd. Aan de kant waar zich een rode vlek bevind, heeft het werk in het zaagsel gelegen. Dit gedeelte is gereduceerd.

Dit opgebouwde schaaltje (links onder) is na de biscuitstook gedecoreerd met een koperoxideglazuur. Nadat ik het glazuur als klodder op het werk heb aangebracht, heb ik het kommetje rondgedraaid zodat er een grillige belijning ontstond. Op de zwarte plaatsen heeft geen glazuur gezeten en is het werk met wat was opgepoetst.

Deze schaaltjes (rechts onder) zijn voorzien van een wit glazuur. Ze zijn een willekeurig gedeelte in het glazuur gedompeld. Na droging zijn ze omgekeerd en een stukje in een kobaltglazuur gedompelt. De zwarte ring is bewerkt met was.



Bij deze detailfoto's (onder) zie je duidelijk het craquelé-effect. Ik heb lang gewacht met het plaatsen van het werk in de reduceerton. hierna heb ik een beetje zaagsel toegevoegd en is het werk mooi zwart ingerookt. De detailfoto rechtsonder laat zien wat er gebeurt wanneer het glazuur van de scherf afloopt. Toch een mooi effect.

raku raku
raku raku

Meer afbeeldingen:

raku raku
raku raku

send email

© 2002 Hans de Brouwer

Last update: