werk
expo
Marion Arts
gastenboek
links
back home
in english
De KeramiekVitrine  

Vaasjes


Deze vaasjes zijn gemaakt ter gelegenheid van een concours in Sarreguemines, Frankrijk. Elke twee jaar wordt er een thema gekozen waarbij elke kunstenaar naar eigen invulling zijn werk maakt. Het thema is altijd gerelateerd aan een gebruiksvoorwerp. In 2002 was het thema: variaties op een vaas.
Het is mijn eerste werk wat geclassificeerd kan worden als gebruiksvoorwerp, of gedekwalificeerd zoals ik het normaal liever uitdruk. In de binnenkant is niet 'de achterkant van de buitenkant' te zien zoals in mijn andere werken, maar een gladgestreken binnenpot. Bedenk echter wel dat je een gebruiksvoorwerp niet *hoeft* te gebruiken.

These three sisters obviously belong together as a series due to their equality of shape and size. Each of them is distinguished into its use of color and manner of construction.

Rechtopstaand zijn het onmiskenbaar potjes, urnen, vaasjes, maar omgekeerd verliezen ze hun gebruiksfunctie en kan de fantasie de vrije loop nemen: pijnappels wachtend op de herfst, versteende zeeëgels, fossiele bloemknoppen,...

De vazen hebben de volgende maten: doorsnede 19cm, hoogte 13cm

Lente Lente
Lente Lente
Lente.
De eerste vaas is getint met een jadegroene bodystain, opgebouwd uit piramides, maar in tegenstelling tot de derde vaas gesloten piramides zoals ik deze ook heb gebruikt in de 'levensboom' (2000) en schaal 4 en schaal 5 (1999). De piramides zijn in deze vaas echter wat losser geplaatst waardoor ze eerder een meer natuurlijke oorsprong lijken te hebben dan die in de eerdere werken waar het deeltjes waren in een strak geometrisch ontwerp. Deze vaas is het net ontloken evenbeeld van de reeds uitgebloeide derde vaas. Lente tegenover herfst. Het kleurgebruik versterkt dit concept.

Zomer.
Deze tweede vaas, een zonnig bolletje, vormt de overgang van lente naar herfst. De fijne structuur verbeeldt zomerse aktiviteit en extravertie. De kleur is verkregen met oker en korengele bodystains. De bouwstenen, driehoekige ingekerfde plakjes waren al eerder gebruikt in schaal 3 (1999), maar door de veel hoger opstaande vorm is het effect hier totaal anders. In deze vaas is het de buitenkant die in het oog springt terwijl het in de schaal de veel gladdere binnenkant de nadruk had.

Herfst Herfst
Herfst Herfst
Herfst.
De derde vaas is opgebouwd uit een soort flapjes. Opengeklapte piramidetjes die in elkaar schuiven, geinspireerd door de structuur zoals je die ook ziet in de verhoute vruchtjes die verkocht worden als decoratief element voor bloemstukken (zie foto's hieronder). De uitgebloeide bloemresten verbeelden de herfst en de verdere jaargetijden die volgen op een groeiseizoen. De schaal is gekleurd met bodystains in een mediterrane terracotta tint.

Zoals gezegd kun je soortgelijke vormen ook in de natuur vinden. Deze verhoutte vruchten, of zaaddozen (de botanisch correcte benaming is mij onbekend) vond ik tussen de bloemschik-prullaria in een tuincentrum.


send email

© 2002 Hans de Brouwer

Last update: